طرح توجیهی استخراج ارز دیجیتال بیت کوین
امروزه افراد مختلفی به سراغ بازارهای مالی برای سرمایه گذاری می روند. یکی از این بازارها، بازار ارزهای دیجیتال می باشد. متاسفانه بیشتر افراد با این بازار آشنا نیستند و این موضوع سبب می شود تا کمی از دنیایی تکنولوژی عقب بمانند. ارز دیجیتال یا Cryptocurrency را میتوان گونه جدیدی از پول دانست که تحت شبکه بلاک چین توسعه پیدا کرده اند.
به عبارتی شکلی منحصر به فرد از پول دیجیتال می باشد که بر اساس علم رمزگذاری به وجود آمده است. به صورت کلی می توان گفت که ارز دیجیتال به مجموعه پول های دیجیتال می گویند که تنها در بستر اینترنت خرید و فروش می شوند. البته لازم به ذکر است که شما می توانید آنها را از فضای حقیقی هم تهیه کنید اما همانند پول دیگر رد و بدل نمی شود و تنها مجدد در همان بستر اینترنت مورد معامله قرار می گیرد.
معرفی ارز دیجیتال و خصوصیات آن
بسیاری از سایت ها برای اشاره به ارزهای رمزنگاری شده (Cryptocurrency) از نامهای زیر نیز استفاده می کنند :
- ارز رمز پایه
- کریپتوکارنسی
- ارز دیجیتال
- رمز ارز
- ارز رمزی
اما در واقع ارزهای دیجیتال دسته گسترده ای از ارزها هستند و ارزهای رمزنگاری شده به عنوان زیردسته این ارزها محسوب می شوند. قابل ذکر است کریپتوکارنسی خود دارای دو دسته توکن (Token) و کوین (Coin) است، اساسی ترین تفاوت این دو این است که توکن ها دارای بلاکچین اختصاصی نیستند و بر پایه یک بلاکچین دیگر همانند اتریوم (Ethereum) ایجاد می شوند، اما کوینها بلاکچین اختصاصی خود را دارند.
با این حال برخی از افراد هستند که این دو مفهوم را برای ارزهای مختلف بکار می برند. همانطور که گفتیم ارز دیجیتال نیز نوعی پول به حساب می آید اما نه در فضای حقیقی بلکه در بستر اینترنت و به صورت دیجیتال. ارزهای دیجیتال بر روی فناوری دفتر کل توزیع شده ایجاد شده اند و می توان گفت که یکی از مهم ترین محصولات آن تکنولوژی بلاکچین می باشد.
شما می توانید آنها را به صورت مستقیم و بدون دخالت هر واسطه ای خریداری کنید. برای خرید و فروش شان تنها نیاز به استفاده از یک صرافی دارید و برای تهیه شان دیگر نیازی به مراجعه حضوری به بانک ها نمی باشد و همانطور که گفته شد می توانید به راحتی از صرافی های دیجیتال رمز ارزهای دلخواه خودتان را تهیه کنید.
تقریبا می توان گفت که ارزهای دیجیتال همانند دلار و ریال با سازکار های مختلفی ایجاد می شود. به عنوان مثال هر ارز دیجیتال در ابتدا که تولید می شوند به عنوان یک عرضه اولیه توسط برخی از سرمایه گذاران خریداری می شوند و مقداری دیگر نیز برای استخراج باقی می ماند. تقریبا در سال 2009 بود که ”بیت کوین” به عنوان اولین رمز ارز جهان وارد بازار شد.
پس از آن رمز ارزهای بسیار زیادی وارد بازار شدند اما هیچ کدام نتوانستند به اندازه بیت کوین محبوب شوند. احتمالا تا به حال نام بیت کوین را شنیده باشید. بیت کوین هم اکنون به عنوان پادشاه ارزهای دیجیتال شناخته می شود. در حال حاضر در بین تمامی آنها، بیت کوین از قیمت و ارزش بیشتری برخوردار می باشد.
پس از بیت کوین رمز ارزهای دیگری وارد بازار شدند و همین امر باعث شد تا افرادی زیادی به دنیایی رمز ارزها روی بیاورند. هم اکنون تقریبا تعداد ارزهای دیجیتال به بیش از 5000 واحد رسیده است. همانطور که گفتیم اولین رمز ارز جهان بیت کوین است. به همین دلیل به دیگر رمز ارزها آلت کوین می گویند.
ارزهای دیجیتال در پاسخ به دو مشکل “اعتماد به شخص سوم “و ”دوباره خرج کردن” به وجود آمد. بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال به وجود آمده توانست این مشکل را حل کند. زیرا دیگر نیازی به افراد، گروه ها و یا سازمان و اداره خاصی برای منتقل کردن یا دخیره کردن پول و دارایی نیست.
ارزهای دیجیتال چگونه تولید می شوند؟
ارزهای دیجیتال به روش ماینینگ یا استخراج کردن از طریق روش ها و محاسبات سخت رایانه ای تولید می شوند. ماینرها با ایجاد کردن هر بلاک و اضافه کردن آن به شبکه بلاکچین کار خود را انجام می دهند. برای استخراج ارزهای دیجیتال به کامپیوترهای پیشرفته و قدرتمند نیاز است. همچنین این کار برق زیادی مصرف می کند. که البته این مصرف برق بالا به دغدغه ماینرها تبدیل شده است.
ارزهای دیجیتال چگونه استخراج می شوند؟
استخراج ارزهای دیجیال به وسیله دستگاه های ماینر ”ASIC” و یا ریگ های استخراج “RigMining” صورت می گیرد. متاسفانه تهیه تجهیزات در ایران کمی گران است و آن هم به دلیل نوسانات ارز (دلار) در کشور می باشد. اگر فردی قصد تهیه دستگاه استخراج داشته باشد، نیاز به هزینه بسیار زیادی دارد و این موضوع می تواند برای او کمی تلخ باشد.
اما این موضوع نمی تواند از علاقه و هدف جلوگیری کند زیرا اگر امکانات استخراج ارز دیجیتال فراهم نباشد شما می توانید از طریق خرید و فروش ارز های دیجیتال اقدام به بدست آوردن رمز ارزها کنید. هر ماینر دارای یک الگوریتم می باشد و هر ارز نیز یک الگوریتم دارد. بر این اساس می توانید دستگاه مورد نظرتان را انتخاب کنید.
برای خرید دستگاه ماینر ابتدا باید رمز ارز موردنظر خود را انتخاب کنید و پس از انتخاب ارز دیجیتالی که قصد استخراج آن را دارید اقدام به انتخاب بهترین دستگاه کنید. خوشبختانه برخی از رمز ارزها همانند اتریوم را می توان با تجهیزات کم هزینه تری استخراج نمود. برای اینکه بتوانید اتریوم استخراج کنید دیگر نیازی به تهیه دستگاه ماینر و یا ASIC نمی باشد و تنها شما می توانید با ریگ های استخراج اقدام به استخراج اتریوم کنید.
متاسفانه برای استخراج بیت کوین این امکان وجود ندارد چرا که بیت کوین به دلیل اینکه طرفداران زیادی دارد، شبکه بسیار شلوغی نیز دارد و این موضوع سبب شده است تا ریگ های مایننیگ قدرت استخراج بیت کوین را نداشته باشند. اگر علاقه به سرمایه گذاری در این بخش دارید اما نمی توانید تجهیزات موردنیاز را تهیه کنید، نگران نباشید می توانید این کار را از طریق خرید و فروش انجام دهید. یکی دیگر از راه های بدست آوردن ارزهای دیجیتال خرید و فروش آن ها می باشد.
کیف پول ارزهای دیجیتال چیست؟
ارزهای دیجیتال پس از استخراج باید در کیف پول های دیجیتالی ذخیره شوند. زمانی که شما اقدام به خریداری شان می کنید، مجدد نیاز به یک کیف پول دارید تا بتوانید آن را ذخیره کنید. به صورت کلی باید بگوئیم که هر فردی که دارای ارز دیجیتیال است باید یک کیف پول دیجیتال نیز برای ذخیره رمز ارزهای خود داشته باشد. در حال حاضر 3 نوع کیف پول وجود دارد که شما می توانیم از هر کدام که خواستید استفاده کنید. کیف پول های دیجیتال عبارت اند از :
- کیف پول های نرم افزاری و یا آنلاین : کیف پول های نرم افزاری بر روی سیستم عامل ها نصب می شوند و شما می توانید در کامپیوتر یا گوشی خود از آنها استفاده کنید. شما می توانید این نوع کیف پول ها را تنها با یک مرورگر در هر سیستم عاملی که خواستید اجرا کنید و رمز ارزهایتان را ذخیره کنید.
- کیف پول های سخت افزاری : کیف پول های سخت افزاری به صورت فیزیکی در بازار فروخته می شود. شما می توانید به راحتی کیف پول های سخت افزاری موجود را بخرید و از آنها استفاده کنید. امروزه بیشتر افراد از کیف پول های نرم افزاری استفاده می کنند زیرا نسبت به کیف پول های سخت افزاری و کاغذی راحت تر و قابل دسترس تر هستند. یکی از بهترین مزایای کیف پول های سخت افزاری امنیت آن ها می باشد. به همین دلیل ممکن است گاها شنیده باشید که اگر قصد سرمایه گذاری بر روی ارزهای دیجیتال را دارید از کیف پول های سخت افزاری استفاده کنید. زمانی که شما قصد دارید تا برای مدتی از سرمایه خود نگهداری کنید نیاز به امنیت برای حفظ سرمایه دارید. یکی از معایب کیف پول های سخت افزاری قیمت بسیار بالای آن ها می باشد. متاسفانه به دلیل نوسانات ارز در ایران (دلار) کیف پول های سخت افزاری قیمت بسیار بالایی دارند.
- کیف پول های کاغذی : کیف پول های کاغذی به صورت آنلاین اجرا می شوند. زمانیکه یک کیف پول کاغذی ایجاد می کنید اطلاعات کیف پولتان به صورت خودکار توسط سایت بر روی یک کاغذ نوشته می شود و شما با پرینت گرفتن از آن می توانید اطلاعات کیف پول خود اعم از آدرس و اطلاعات خصوصی را داشته باشید. پیشنهاد می کنیم که در صورت امکان کمتر از کیف پول های کاغذی استفاده کنید.
خرید و فروش ارزهای دیجیتال چگونه است؟
اگر تصمیم به خرید و فروش ارز دیجیتال گرفته اید، این کار را باید از طریق انواع صرافی های دیجیتال و یا آنلاین انجام دهید. همانطور که گفتیم در بستر اینترنت مورد معامله قرار می گیرند و شما نیز باید از طریق صرافی های آنلاین اقدام به خرید و فروش آنها کنید.
همانطور که پیشتر آوردیم، متاسفانه صرافی های دیجیتال آی پی کاربران ایرانی را مسدود کرده اند و این موضوع سبب شده است تا برای دسترسی به صرافی ها از یک نرم افزار تغییر آی پی همانند VPN و یا VPS استفاده کنیم. شما در صرافی های دیجیتال می توانید هر نوع ارزی که قابلیت خرید و فروش دارند را خریداری کنید حتی دلار.
در حال حاضر چندین صرافی ایرانی در بستر اینترنت فعالیت می کنند که شما می توانید از طریق این صرافی ها دلار خرید فروش کنید همچنین جز دلار می توانید رمز ارز های دیگر را نیز بخرید و یا بفروشید. اگر علاقه ای به فعالیت در صرافی های بین المللی را ندارید، می توانید از صرافی های ایرانی برای خرید و فروش رمز ارز های خود استفاده کنید.
استفاده از صرافی های ایرانی این مزیت را دارند که دیگر نیازی به داشتن نرم افزاری هایی همانند VPN و VPS را ندارید. اما مشکل دیگری که در این بین وجود دارد این است که کارمزد صرافی های ایرانی به شدت بالا است.
معرفی محبوب ترین ارزهای دیجیتال
همانطور که گفتیم در حال حاضر بیش از 5000 ارز دیجیتال وجود دارد که در بین این تعداد تنها چند رمز ارز معروف می باشند همچنین بر روی چند رمز ارز بیشتر سرمایه گذاری نمی کنند. در این قسمت قصد داریم تا ارزهای دیجیتال معروف را به شما معرفی کنیم :
1. بیت کوین :
همانطور که گفتیم بیت کوین شاه ارزهای دیجیتال می باشد. این رمز ارز در سال 2009 توسط فردی بی هویت با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو ایجاد شده است. شما می توانید بیت کوین را به راحتی خرید و فروش کنید و برای اینکه بخواهید آن را تولید کنید باید اقدام به استخراج بیت کوین کنید. استخراج بیت کوین نیازمند دستگاه های قدرتمندی است که در ادامه درباره آن ها توضیح دادیم. در حال حاضر ارز دیجیتال بیت کوین بیشترین قیمت در بازار ارزهای دیجیتال را نسبت به باقی رمز ارزها دارد و شما می توانید آن را به راحتی خرید و فروش کنید. رمز ارز بیت کوین در بین رمز ارزهای موجود رتبه اول را دارد شما می توانید این رتبه بندی را از سایت CoinMarkrtcap مشاهده کنید.
2. اتریوم :
اتریوم در سال 2013 توسط فردی با نام ویتالیک بوترین ایجاد شد. در حال حاضر رتبه دوم را در بین تمامی ارزهای دیجیتال دارد. اتریوم نیز همانند بیت کوین هم قابل استخراج و هم قابل خرید و فروش است. شما می توانید به راحتی این ارز را در صرافی های دیجیتال خرید و فروش کنید. برای اینکه اتریوم استخراج شود تقریبا به 14 ثانیه زمان نیاز است اما برای استخراج یک بلاک از شبکه بیت کوین به حداقل 10 دقیقه زمان احتیاج داریم. هدف از تولید اتریوم ایجاد قراردادهای هوشمند می باشد. امروزه قراردادهای هوشمند کمک بزرگی به کسب و کارها کرده است.
3. ریپل :
احتمالا تا به حال نام ریپل را زیاد شنیده باشید. ریپل کمی با بیت کوین یا اتریوم متفاوت تر است. ریپل یا Ripple یک شرکت است که در شهر سانفرانسیسکو کشور آمریکا قرار دارد. هدف ریپل این است که برای بانکها و نهادهای مالی محصولات غیر متمرکز می سازد. او می خواهد انتقال های بین بانکی را سریع تر کند و همچنین از مبلغ کارمزدشان بکاهد. خوشبختانه تا حدودی ریپل توانسته است این هدف را پیاده سازی کند زیرا برخی از بانکها و نهادهای مالی هم اکنون از ریپل و همچنین محصولات غیر متمرکز ریپل استفاده می کنند. به صورت کلی می توان گفت که ریپل می خواهد تا یک شبکه ارتباطی و امن غیرمتمرکز در سراسر جهان راه اندازی کند. برای اینکه بتوانید ارز ریپل به دست آورید باید از صرافی های دیجیتال اقدام به خرید آن کنید. خرید و فروش ریپل از طریق صرافی های آنلاین امکان پذیر می باشد.
4. بیت کوین کش :
اگر یادتان باشد درباره فورک بیت کوین با شما گفتگو کردیم. بیت کوین کش یک فورک از بیت کوین است. بیت کوین کش در سال 2019 ایجاد شد و نسبت به بیت کوین تغییراتی کرده است. همانطور که از نام آن پیداست، بیت کوین کش خود را یک پول نقد الکترونیکی همتا به همتا معرفی کرده است. در زبان لاتین کش یا Cash به معنای پول نقد می باشد. به صورت کلی می توان گفت که بیت کوین کش قصد دارد تا به عنوان یک پول از آن استفاده شود. بیت کوین کش نیز را می توانید در صرافی های ارز دیجیتال خرید و فروش کنید. این کار به راحتی انجام می شود و شما می توانید به راحتی این کار را انجام دهید.
5. لایت کوین :
لایت کوین یک ارز دیجیتال همتا به همتا می باشد که امکان پرداخت های فوری و کم هزینه را در سرتاسر جهان مقدور می سازد و یک شبکه پرداخت متن باز می باشد. خالق لایت کوین فردی با نام چارلی لی می باشد که تقریبا در سال 2011 اقدام به ایحاد آن نمود. لایت کوین قابل استخراج است و شما می توانید آن را با دستگاه های ماینر و یا حتی کارت های گرافیک استخراج کنید. همچنین خرید و فروش آن نیز امکان پذیر است و می توانید آن را از صرافی ها تهیه کنید. در ابتدا زمانی که لایت کوین به وجود آمد تنها 84 میلیون واحدش عرضه شد. با پایان یافتن 84 میلیون واحد لایت کوین، استخراج آن به پایان نمی رسد بلکه نوع استخراجش تغییر خواهد کرد.
6 . ایاس :
خالق بلاکچین ایاس شرکت EOS می باشد. مالک این شرکت فردی با نام براندن بلومر می باشد که در سال 2014 کمپانی خود را وارد حوزه بلاکچین نمود. برخی از کاربران خیال می کنند که ارز دیجیتال ایاس برنامه ای است بر روی اتریوم. این فکر کاملا اشتباه است زیرا این چنین نیست. در حال حاضر توکن های ایاس به طور موقت بر روی شبکه اتریوم قرار دارند. تیم توسعه دهنده ایاس گفته است که به زودی بلاکچین و همچنین شبکه اصلی ایاس منتشر خواهد شد. برای اینکه بتوانید ایاس را خریداری کنید باید از صرافی های هوشمند اقدام کنید.
7. کاردانو :
کاردانو یک شبکه مبتنی بر بلاکچین است که نام انحصاری ارز آن ADA می باشد. از کاردانو می توانید برای ثبت قرار دادهای هوشمند و همچنین انتقال پول های دیجیتال و ساخت برنامه های غیر متمرکز استفاده کنید. به صورت کلی می توان گفت که کاردانو یک رقیب اصلی برای پروژه های اتریوم و ایاس و دیگر پروژه های مبتنی بر قرارداد هوشمند به حساب می آید اما هیچ کدام آن ها اتریوم نمی شود زیرا تمرکز اتریوم بسیار بر روی قراردادهای هوشمند بیشتر است. کاردانو قابل خرید و فروش است و شما می توانید به راحتی کاردانو را خرید و فروش کنید آن هم در صرافی های ارز دیجیتال.
8. ترون :
ترون این روزها به عنوان یکی از رمز ارزهای محبوب در بین کاربران می باشد. تیم ترون ادعا کرده است که این شبکه بسیار مقیاس پذیر می باشد و همچنین توان اجرایی بسیار بالایی نیز دارد. آنها گفته اند که شبکه ترون طیف گسترده ای از برنامه های غیر متمرکز را پشتیبانی می کنند. توسعه دهندگان ترون ادعاهای زیادی برای این ارز کرده اند. آنها گفته اند که این شبکه ظرفیت این را دارد که 2000 تراکنش بر ثانیه را با کارمزد نزدیک به صفر را انجام دهد. شاید برخی از این ادعاها موجب شده است که طرفداران این ارز بیشتر شود زیرا در حال حاضر بیت کوین 7 و اتریوم 15 تراکنش در ثانیه انجام می دهند. اگر شما هم قصد خرید ترون را دارید، می توانید از صرافی های ارز دیجیتال اقدام کنید. ابتدا باید ببینید که چه صرافی هایی از ترون پشتیبانی می کند و سپس اقدام به خرید آن کنید.
9. مونرو :
مونرو توسط تیم 7Core یا هفت هسته در سال 2014 ایجاد شده است. برای اینکه بتوانید مونرو کسب کنید باید آن را استخراج کنید. استخراج مونرو با دستگاه های ماینر امکان پذیر است اما به دلیل گران بودن تجهیزات ماینینگ بهتر از برای استخراج مونرو از کارت های گرافیک استفاده کنید. اگر قصد استخراج این ارز را ندارید و تنها قصد سرمایه گذاری دارید می توانید آن را خریداری کنید. خرید و فروش مونرو توسط صرافی های ارز دیجیتال همانند دیگر رمز ارزها امکان پذیر است. اگر می خواهید مونرو استخراج کنید خوب است بدانید که استخراج هر بلاک مونرو تقریبا 120 ثانیه و یا 2 دقیقه طول می کشد.
10 . زی کش :
زی کش برای افرادی که علاقه ای به فاش شدن اطلاعاتشان ندارند مناسب است و می توانند به راحتی از آن استفاده کنند. زی کش در برخی از صرافی های آنلاین خرید و فروش می شوند و شما می توانید اقدام به خرید و فروش آن کنید. تراکنش های بیت کوین تقریبا شفاف است و می توان برخی از اطلاعات را مشاهده نمود اما در زی کش اینگونه نمی باشد و اطلاعات تمامی تراکنش ها مخفی است. حریم خصوصی برای توسعه دهندگان زی کش بسیار مهم است. اگر علاقه ای به خرید و فروش ارز زی کش ندارید، می توانید از راه استخراج آن را به دست بیاورید. استخراج زی کش نیز با کارت های گرافیک امکان پذیر است و شما می توانید به راحتی آن را استخراج کنید. متاسفانه تنها مشکل استخراج ارز این است که هزینه تهیه تجهیزات بسیار زیاد می باشد.
وضعیت قانونی استخراج ارز در ایران
برای دریافت مجوز استخراج باید از اداره صنعت و معدن اقدام کنید. با مراجعه به این اداره و درخواست مجوز، برای شما مجوز مورد نیاز صادر می شود. حال دیگر می توانید در چارچوب های تعیین شده کار خود را آغاز کنید. استخراج ارزهای دیجیتال در ایران بدون مجوز غیر مجاز اعلام شده است.
استخراج ارز از طریق دستگاههای استخراج بنام آیسیک (ASIC) انجام میشود. این دستگاهها وارداتی هستند. تا پیش از تیر ماه ۹۸، اداره گمرک ایران، واردات دستگاههای استخراج را ممنوع کرده بود و این دستگاهها عمدتا به صورت قاچاق وارد کشور میشدند. همین باعث شده که قانون، حق ضبط و توقیف این دستگاهها را داشته باشد.
در ۲۲ تیر ۹۸، گمرک ایران اطلاعیه به ستادهای نظارت و گمرکات اجرایی ابلاغ کرد که بر اساس آن دستگاه استخراج ارز دیجیتال با عنوان ماینر در ردیف گمرکی ۸۴۷۱۹۰۹۰ قرار میگیرند. در این ردیف گمرکی عمدتاً دستگاههای کارتخوان، پینپد یا رمزخوانها و برخی دیگر از ابزارهای بانکی قرار میگیرند.
با این حال در ۳۱ تیر ۹۸، معاون گمرک ایران گفت که گمرک فقط ردیف تعرفه دستگاههای استخراج ارزهای دیجیتال را تعیین کرده است و این به معنای آغاز ترخیص این دستگاهها نیست. طبق گفته معاون گمرک، برای ترخیص دستگاههای استخراج هم اخذ مجوز از وزارت صنعت ضروری است.
بنابراین استخراج ارز دیجیتال در ایران یک صنعت بوده و قانونی است اما باید مجوزهای لازم را از وزارت صنعت دریافت کرد، در غیر این صورت سازمان برق میتواند جلوی استفاده از برق برای این فعالیت را بگیرد و همچنین نیروی انتظامی حق ضبط دستگاهها و حتی انجام اقدامات قضایی را دارد.
دستگاه و تجهیزات استخراج
برای استخراج به صرفه بیت کوین به طور کلی نیاز به موارد زیر است:
- دستگاه استخراج (همراه با یک سری تجهیزات جانبی مثل منبع تغذیه یا همان پاور)
- کیف پول (نصب نرم افزار کیف پول آن روی گوشی یا کامپیوتر برای دریافت ارزهای دیجیتال استخراج شده)
- اینترنت (حجم زیادی مصرف نمیکند اما باید پایدار باشد – ADSL یا TD-LTE کفایت میکند)
- برق مناسب (دستگاههای استخراج برق زیادی مصرف میکنند – استفاده از انشعابات برق یارانه ای غیرمجاز و غیرقانونی است.)
- خنک کننده (دستگاههای استخراج گرمای زیادی تولید میکنند و باید خنک شوند)
تا چند سال پیش استخراج ارز عمدتا با CPU یا همان پردازنده ها انجام میگرفت و سیستمهای خانگی معمولی هم میتوانستند به استخراج سودآور بپردازند. اما با گسترش شبکه بیت کوین و ماینرهای آن امروزه استخراج به صرفه ارز دیجیتال فقط با تراشه های مخصوصی به نام آیسیک (ASIC) امکان پذیر است.
دستگاه استخراج ایسیک (ASIC) چیست؟
با گسترش شبکه و تراکنش های آن، استخراج ارز با کامپیوتر های معمولی اصلا به صرفه نیست. برای استخراج به صرفه آن به سخت افزار تخصصی که با عنوان آیسیک (ASIC) شناخته میشوند، نیاز خواهید داشت.
ابتدا ساتوشی ناکاموتو ارز دیجیتال را برای پردازنده های کامپیوتری (CPU) طراحی کرد اما امروزه تمام استخراج های بزرگ و اصلی بیت کوین توسط دستگاههای استخراج یا همان ASIC ها صورت میگیرد.
تهیه دستگاه استخراج مناسب
دستگاههای استخراج ارز مثل گوشیهای موبایل در طرحها و مدلهای مختلف عرضه میشوند. مواردی که برای دستگاه استخراج باید در نظر بگیریم اینها هستند:
- برند و مدل: شرکت سازنده دستگاه و مدل آن. مثال: Bitmain Antminer S9
- قدرت پردازش: قدرت پردازش دستگاه استخراج که بر حسب تراهش بر ثانیه (TH/S) نمایش میدهند. مثال: ۱۴TH/S
- مصرف برق: میزان برق مصرفی دستگاه برحسب وات. مثل ۱۴۰۰W
شرکت بیت مین (Bitmain) معروفترین و بزرگترین شرکت سازنده دستگاههای استخراج برای عموم است. دستگاههای استخراج این شرکت تحت عنوان Antminer در بازارهای جهانی به وفور یافت میگردند.
با این حال به تازگی شرکتهای زیادی برای رقابت با بیت مین دستگاههای استخراج خود را به بازار عرضه میکنند. دستگاههای استخراج به تعداد محدود و در فواصل زمانی مختلف تولید میگردند لذا در زمان خرید به جزئیات مدل دستگاه دقت کنید تا در محاسبه سود دچار مشکل نشوید.
به عنوان مثال دستگاه استخراج انت ماینر S9 بیت کوین مدلهای مختلفی دارد و مدلهای سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ آن در بازار موجود است. بدیهی ست که مدلهای ۲۰۱۸ آن قدرتمندتر هستند. دستگاههای استخراج معمولا ابتدا توسط تولیدکننده با قیمت پایینتر پیشفروش میشوند و بعد در بازار پخش میگردند.
به جز سایتهای رسمی تولیدکنندگان، دستگاههای استخراج ارز در سایتهای مختلفی از جمله آمازون و ای بی هم به فروش میرسند. البته به دلیل تحریم های ایران، خرید مستقیم دستگاه های استخراج از این سایتها امکان پذیر نیست و به ناچار باید از واسطهها کمک بگیرید.
چند عامل مهم برای خرید دستگاه های استخراج ارز دیجیتال تحت ASIC باید در نظر گرفته شود:
- میزان هش – دستگاه استخراج بیت کوین موردنظر چند هش در ثانیه تولید می کند؟ هش بیشتر درآمد بیشتر.
- کارامدی – شما باید نسبت به میزان سرمایه و درآمدی که می خواهید، دستگاهی را انتخاب کنید که مصرف برق آن با سرمایه و درآمد موردنظر شما سازگار باشد. برق خانگی در بسیاری از کشورها از جمله ایران، قیمت بالایی دارد و مصرف برق دستگاه های استخراج بسیار بالا است. به همین دلیل برای استخراج به صرفه باید از برق صنعتی استفاده کنید.
- قیمت – این عامل هم نسبت به سرمایه شما باید موردتوجه قرارگرفته شود. همچنین زمان بازگشت سرمایه و سوددهی هم باید در نظر گرفته شود.
دستگاه استخراج را فقط بر اساس قیمت یا فقط هش ریت خریداری نکنید. بهترین دستگاه ASIC، کارآمدترین آن است. کارآمدترین دستگاه استخراج دستگاهی است که هش بیشتر و مصرف برق کمتری داشته باشد یا به طور کلی میزان بازگشت سرمایه آن سریعتر باشد.
بررسی سودآوری
شما می توانید از بخش ماشین حساب استخراج سایت ارزدیجیتال، نسبت به قیمت برق، هش ریت و میزان برق مصرفی پاور دستگاه، سود خود را محاسبه کنید. حتما مطمئن شوید که هزینه های برق را به درستی حساب میکنید چون سود و ضرر واقعی در این کار به مصرف برق خیلی بستگی دارد.
سه دستگاه استخراج پرکاربرد
Bitmain Antminer S9- 1
این دستگاه با قدرت هش ۱۴.۰ TH/s یکی از قدرتمندترین و پرکاربردترین دستگاه های ASIC ارز دیجیتال است. در اواخر سال ۲۰۱۶ شرکت bitmain رسما از ماینر جدید خود رونمایی کرد. این دستگاه دارای قدرت هش ۱۴ تراهش و مصرف انرژی ۱۳۷۵ وات است. antminer s9 از یک فن خنک کننده قدرت مند بهره می برد.
با این وجود باید از آن در محیط های خنک استفاده کرد. دستگاه با استفاده از کابل Ethernet به شبکه متصل میشود. قیمت این دستگاه حدود ۵۰۰ تا ۱,۰۰۰ دلار در فروشگاه های مختلف متغیر است. به تازگی در سال ۲۰۱۸ مدل «i» این دستگاه عرضه شده است که کارآمدی بالاتری نسبت به مدلهای قبلی خود دارد.
۸NanoCompat-2
میزان برق مصرفی این دستگاه ۲۳۰۰W است و از مزایای آن میتوان به وجود فنهای قدرتمند در جلوی دستگاه اشاره کرد. وزن ۴۰ کیلویی این ماینر کمی خریداران را به شک و تردید میاندازد.
Bitmain Antminer T9-3
Antminer T9 با قدرت ۱۲٫۵ (مدلهای قدیمیتر: ۱۱ و ۱۰) تراهش و مصرف انرژی ۱۵۷۶ یکی از قدرتمند ترین و البته پرمصرف ترین دستگاه های استخراج ASIC جهان است.
تجهیزات جانبی
علاوه بر دستگاه های ASIC استخراج، به تجهیزات جانبی دیگری در فرایند استخراج نیاز است :
- منبع تغذیه یا پاور – سخت افزارهای استخراج ارز دیجیتال نیاز به دستگاه منبع تغذیه یا پاور قوی برای استفاده از برق دارند.
- فن های خنک کننده – سیستم های استخراج گرمای بسیار زیادی تولید می کنند. محیط خنک و استفاده از فن های قوی برای عملیات استخراج بسیار مهم است.
- اینترنت پایدار – استخراج به اینترنت خیلی پرسرعتی نیاز ندارد اما پایدار بودن و عدم قطعی آن مهم است. بهترین نوع اینترنت برای استخراج اینترنت Adsl است که اگر خط تلفن ثابت داشته باشید، می توانید از طریق مخابرات یا شرکت های خصوصی سرویس Adsl خود را فعال کنید. سرعت اینترنت ۲ تا ۴ مگ برای استخراج مناسب است. برای اتصال به Adsl نیاز به یک مودم دارید. یک مودم ساده و بادوام کافی است. با کابل Ethernet می توانید مودم خود را به دستگاه متصل کنید. توجه داشته باشید باید تا حد امکان قطعی و وصلی مودم را کم کنید. قطعی و وصلی اینترنت، فرایند استخراج را با مشکل مواجه میسازد.
پیوستن به استخرهای استخراج و شروع به کار
پس از تهیه دستگاه و انتخاب کیف پول به مهمترین قسمت آموزش یعنی شروع کار میرسیم. برای استخراج بیت کوین یا هر ارز دیگری باید به یک استخر استخراج بپیوندید. استخر استخراج محل مجازی است که استخراج کنندگان در آن جمع می شوند و همه برای استخراج یک بلاک تلاش می کنند.
در این روش هر ماینر یا استخراج کننده بر اساس توان پردازشی خود سود میبرد. بدون پیوستن به استخر استخراج شانس شما برای ماین یک بلاک بسیار کم خواهد بود و فقط فارم های استخراج بزرگ به صورت مستقل کار میکنند.
مشهورترین استخرهای استخراج ارز دیجیتال
1- استخر Antpool
- مرکز این استخر در چین و متعلق به شرکت Bitmain است.
- برای استفاده از این استخر استخراج باید در سایت Bimain ثبت نام کنید.
- حدود ۲۵ درصد از ظرفیت استخراج در Antpool انجام می شود. آدرس سایت: www.antpool.com
2- استخر BTC.top
BTC.top یک استخر استخراج خصوصی است و برای عموم قابل استفاده نیست. آدرس سایت: BTC.top
3- استخر BTC.com
یک استخر استخراج عمومی است و رابط کاربری بسیار ساده ای دارد. مرکزهای این سایت در چند منطقه مختلف قراردارد.
آدرس سایت: BTC.com
4- استخر Bixin
یکی دیگر از استخرهای استخراج چینی است. این استخر هم عمومی است. آدرس سایت: Bixin.com
5- استخر BTCC
BTCCسومین استخر استخراج بزرگ چین است. حدود ۷ درصد از ظرفیت استخراج را انجام می دهد. آدرس سایت: BTCC.com
6- استخر F2pool
چهارمین استخر استخراج بزرگ در چین است. آدرس سایت: F2pool.com
7- استخر ViaBTC
استخراج در این مرکز فقط برای کاربران چینی امکان پذیر است. آدرس سایت: ViaBTC.com
8- استخر BW
شرکت BW یکی دیگر از شرکت های استخراج واقع در چین است. آدرس سایت: www.bw.com/pool
9- استخر Bitclub
این مرکز، یک استخر استخراج بزرگ است اما اطلاعات زیادی از آن در دسترس نیست. پیشنهاد می شود از این مرکز استفاده نکنید.
آدرس سایت: Bitclub.Network
10- استخر Slush
مرکز Slush اولین استخراج در بین تمام استخرهای استخراج است. با اینکه ظرفیت آن خیلی بزرگ نیست اما معروف ترین استخر استخراج موجود است. آدرس سایت: slushpool.com/home
شما باید یکی از استخرهای استخراج را انتخاب کنید و با مراجعه به سایت رسمی آن تنظیمات مورد نیاز برای راهاندازی دستگاه خود را بیابید. دستگاههای ماینر مخصوصا مدلهای جدید آن دارای رابط کاربری ساده هستند. راهاندازی دستگاههای استخراج ایسیک به مانند راهاندازی یک مودم adsl است و با چند کلیک انجام میگردد.
استخراج بیت کوین بدون خرید دستگاه؟
امکان استخراج با سیستم های خانگی وجود دارد اما اگر قصد کسب درآمد دارید آن را فراموش کنید. همچنین با اجاره کردن سرویس های ابری می توانید بدون سخت افزار استخراج را انجام دهید که البته به دلیل نوسانات بازار ارزهای دیجیتال ممکن است کمی ریسک به همراه داشته باشد.
راهنمای استخراج ابری
در استخراج ابری، شما می توانید بخشی از سخت افزار شرکت های بزرگ را برای عملیات استخراج اجاره کنید. با این کار شما فقط به یک کامپیوتر ساده برای ارتباطات و یک کیف پول نیاز خواهید داشت.
مزایای استخراج ابری:
- بدون نیاز به مکان
- بدون هزینه برق اضافی
- بدون نیاز به تجهیزات
- مشکلات خنک کردن تجهیزات وجود ندارد
- به تامین و تنظیم کنندگان تجهیزات نیاز نخواهید داشت
معایب استخراج ابری:
- ریسک کلاهبرداری
- استخراج غیرشفاف
- هیجان کمتر (اگر شما یک عاشق کامپیوتر هستید که جمع آوری سیستم را دوست دارید!)
- سود پایین تر – اپراتورها باید هزینه های خود را تامین کنند
- نوسانات قیمت که ممکن است باعث کم شدن سود یا توقف فعالیت شود
- عدم کنترل و انعطاف پذیری
انواع استخراج ابری
به طور کلی، سه نوع استخراج از راه دور وجود دارد :
- استخراج میزبانی(Hosted mining)
اجاره یک دستگاه استخراج که توسط ارائه دهنده میزبانی شده است. - استخراج میزبانی مجازی (Virtual hosted mining)
یک سرور خصوصی مجازی (کلی) ایجاد کرده و نرم افزار استخراج خود را نصب کنید. - قدرت هش اجاره ای (Leased hashing power)
اجاره مقداری قدرت هش، بدون داشتن یک کامپیوتر فیزیکی یا مجازی شخصی و اختصاصی. (این روش محبوب ترین روش استخراج ابری است)