راه اندازی کارگاه بلوک زنی و تولید تیرچه و بلوک سبک بتنی و فعالیت در بخش ساختمان سازی استاندارد یکی از مهمترین ابتکارهاست برای ساخت بلوک سیمانی یا بلوک بتنی از مصالح مختلفی میتوان استفاده نمود که در همه آنها سیمان جزو مصالح ثابت می باشد و دیگر مصالح می توانند ماسه، پوکه معدنی، پرلیت و لیکا استفاده نمود که هرکدام ویژگیهای خود را دارا می باشند.
از لحاظ ظاهری بلوک های بتنی می بایست صاف و بدون شکستگی باشند و همچنین به گونه ای باشند که اندود و ملات براحتی به آن بچسبند. بلوکهای سبک را به نامهای بلوک هبلکس، aac ،clc و naac میشناسند که تفاوت آنها در نحوه تولید و فراوری میباشد ولی به لحاظ مشخصات نزدیک به هم میباشند. اما در این طرح بلوک سبک بتنی را بررسی کردهایم.
بلوک سبک بتنی
نوعی بلوک متخلخل میباشد که از ترکیب سیمان، ماسهی ریزدانه و حبابهای هوا با اندازههای مختلف تولید میگردد. این محصول حاصل تزریق حباب هوا به بتن متشکل از ماسه ریزدانه و سیمان است که محصول نهایی آن به صورت بلوک های سبک به عنوان جایگزین اجر ( خشت) با مزیتهای بالا و عمدتاً برای دیوارهای غیر باربر و همچنین بهعنوان پرکننده در کفسازی و شیب بندی ساختمانها قابل استفاده است. که یکی از تکنولوژیهای جدید در تولید مصالح ساختمانی است که دارای مزیتهای فراوانی در جهت افزایش بهرهوری در فرایند احداث بناهای مدرن به نسبت مصالح سنتی است.
امروزه دیگر به جد میتوان به این نکته اذعان داشت که بتن سبک، با صرفه ترین و اصلیترین مصالح ساختمانی است و اینک تجربیات موفق ثبت شده هاکی از آن است که ساختمانها بهطور مستقیم (سبکی نوع بتن) و بهطور غیرمستقیم باصرفه جویی در مصرف انرژی (کاهش میزان مصرف انرژی در اثر عایق بودن در مقابل سرما و گرما) متأثر از استفاده از بتن سبک در ساخت میباشد.
کاربردها و موارد استفاده :
- به صورت بلوکهای هبلکس و CLC و NAAC در ابعاد مختلف بهجای آجر یا اجر سفال در دیوارچینی ساختمانها و پروژهها
- به صورت فوم بتن در کف سازی ساختمانها بجای پوکه ریزی و شیب بندی ساختمانها که موارد مصرف گستردهای دارد.
مهمترین خصوصیات این بلوکها
1. عایق حرارت و صدا میباشد
بطوری که عایقبندی w/m°k 2/0 براساس نتایج بهدست آمده از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، ضریب هدایت حرارتی بلوک سبک برای تأمینکننده الزامات ۱۹ مقررات ملی ساختمان بدون نیاز clc حرارتی با بتن سبک به ضخامت ۱۰ سانتی متر برابر ۳۰ سانتی متر بلوک سفال میباشد. به عایق دیگر میباشد و نیز با داشتن بافت متخلخل و اسفنجی ، این نوع بتن دارای جذب صوت مناسب میباشد و از آن میتوان جهت احداث اماکن مسکونی، بیمارستانها و نیز مراکز آموزشی و پرورشی استفاده کرد.
مطابق با آخرین تست مراکز تحقیقات و مسکن دارای افت صوتی ۴۹ دسیبل در ضخامت ۱۵ سانتیمتر می باشد.
2. مقاومت در برابر زلزله
هبلکس ,naac,clc به نسبت در مقایسه با آجر و بتن، سبکتر هستند، سبکی مصالح ، مقاومت مصالح در مواجهه با زلزله را افزایش میدهد و به همان نسبت شانس کمتری را برای وقوع تلفات و آسیب به زندگی انسان پدید میآورد واضح است که توانایى مصالح جهت مقاومت در برابر آتش به توانایى مقاومت در برابر انتقال حرارت بستگى دارد – زمان مطلوب طبق استاندارهاى مجاز ۴ ساعت میباشد – این محصول به دلیل استفاده از مواد اولیه مناسب حرارت را به کندی انتقال میدهد، لذا با مقاومتى بیش از ۵ ساعت بهعنوان یک دیوار ضد آتش در ساختمانهای مهم همچون کتابخانهها، بیمارستانها ، انبارها و برجهای مسکونى واداری جهت جلوگیرى از گسترش آتش استفاده میگردد.
3. دوام زیاد و وزن کم
سایر محصولات بتنی راداراست.یعنی بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع .وزن کم موجب کاهش بار مرده و مقاومت بلوک سبک وزنی معادل ⅓ بیشتر ساختمان در برابر زلزله و همچنین کاهش هزینههای سازهای میگردد.
4. افزایش سرعت اجرا، سهولت در حملونقل ،قابل برش و شکلپذیر
دیوارچینی با بلوک سبک به دلیل بزرگ بودن قطعات به سرعت بیشتری انجام میشود. همچنین آنرا به راحتی میتوان برش داد و به دلیل توپر بودن و خراش پذیری آن، لولهکشی برق و نصب تجهیزات برقی بر دیوارهای ساخته شده از آن سریع،تمیز و به سهولت انجام میشود لذا موجب کاهش هزینه اجرا میگردد.
5. مقاومت در برابر نفوذ و رطوبت آب
نظر به اینکه فوم بتن در قشرهای سطحی دارای تخلخل فراوان میباشد. درنتیجه شکافهای مویین و درزهای کمتری در سطح ایجاد میشود اگر پوشش فوم بتن باضخامت کافی مورداستفاده قرار گیرد در مقابل نفوذ باران و رطوبت مقاومت مطلوبی خواهد داشت.
6. همخوانی با دیگر مصالح ساختمانی
7. سازگاربامحیط زیست
8. مقاومت در برابر آتش
مزیتهای این محصول و جمعبندی کلی
مزیتها
- عایق حرارتی و کاهش مصرف انرژی در ساختمان
- مقاومت در مقابل رطوبت و صدا به جهت مصرف فوم
- مقاوم در مقابل زلزله
- کاهش چشمگیر وزن سازه
- سازگاری با محیطزیست
- مقاومت فشاری بالا
- عدم استفاده از سوختهای فسیلی در فرآیند تولید
- ایجاد مزیت نسبی برای ساختمانهای ساختهشده با این محصول
مزیتهای اقتصادی برای مصرفکننده
- قابل رقابت با مصالح سنتی
- کاهش هزینه دستمزد اجرایی به دلیل سرعت نصب بسیار بالا
- سهولت در نصب چارچوبهای در و پنجره
- سهولت در اجرای عملیات برقی و تأسیساتی
- کاهش هزینه حملونقل و پرت بسیار کم در زمان جابجایی و اجرا
- عدم نیاز به گچوخاک در صورت اجرای مناسب
مزیتهای بلوک برای تولیدکننده
- مجاب و راضی کردن آسان مشتری به دلیل مزیتهای فراوان بلوک سبک
- سود قطعی ۳۰ درصد به بالا
- عدم نیاز به سوخت در پروسه تولید
- بازگشت سریع سرمایه اولیه
- آینده روشن و قطعی رو به رشد این محصول و فراگیر شدن آن (در کشورهای توسعهیافته هیچ محصول دیگری نتوانسته جایگزین این محصول شود)
- سرمایهگذاری پایین حداقل ۷۰ میلیون تومان الی ۳۵۰ میلیون تومان که حدود ۲۵ هزار دلار الی ۱۰۰ هزار دلار میباشد.
رده بندی
مطابق استاندارد بلوک های سبک به چهار رده تقسیم می شوند که شامل رده های ذیل می باشند.
- بلوک رده يک: چگالی این نوع بلوکها پس از خشک شدن در گرمخانه، در محدوده 500- 700 کیلوگرم بر متر مکعب است.
- بلوک رده دو: چگالی این نوع بلوکها پس از خشک شدن در گرمخانه، در محدوده 700- 1000 کیلوگرم بر متر مکعب است.
- بلوک رده سه: چگالی این نوع بلوکها پس از خشک شدن در گرمخانه، درمحدوده 1000- 1700 کیلوگرم بر متر مکعب است.
- بلوک رده چهار: چگالی این نوع بلوکها پس از خشک شدن در گرمخانه، در محدوده 1700-2000 کیلوگرم بر متر مکعب است.
راه اندازی کارگاه کوچک شخصی
از جمله مشاغلی که با سرمایه کم و بصورت شخصی می توان ایجاد کرد، راه اندازی یک کارگاه تولید بلوک سیکانی و تیرچه با استفاده از یک ماشین بلوک زنی و یک دستگاه میکسر می باشد. بلوک زنی برای فروشندگان مصالح ساختمانی، پیمانکاران ساختمانی، افرادی که قصد ایجاد سازه ای در فضای زمین خود را دارند و همچنین برای کسانی که قصد ایجاد منبع درآمدی با سرمایه کم را دارند بسیار مناسب است.
مزایای ایجاد کارگاه بلوک زنی
- ایجاد شغل با کمترین سرمایه و بیشترین بازده
- وجود مشتری برای بلوک سبک و تیرچه در هر منطقه ای از ایران
- نظارت کامل بر روند تولید بلوک و تیرچه و کیفیت آن
- توجیه اقتصادی در مقایسه بین خرید تعداد قابل توجهی بلوک یا تیرچه و یا خرید دستگاه بلوک زنی و میکسر و شروع تولید.
- کاهش هزینه، درآمد است. عدم وجود هزینه باربری بلوک و تیرچه از محل تولید به محل اجرا
- عدم وجود ضایعات ناشی از حمل و نقل بلوک
- عدم نیاز به سوله یا کارگاه مسقف بلوک زنی
- عدم زیان مالی به دلیل نوسان قیمت و یا خراب شدن بلوک
- استفاده شخصی از بلوک سیمانی و نیز فروش آن برای کسب درآمد
1. احتمال مخلوط شدن خاک یا نمک در مواد تشکیل دهنده بلوک در کارگاه بلوک زنی که موجب کاهش استقامت آن میگردد.
2. میزان ضایعات آنها در زمان حمل و نقل و ساخت دیوارها یا سقفها زیاد است.
توجه: لازم بذکر است با ایجاد کارگاه بلوک زنی و نظارت بر روند تولید بلوک سبک می توان معایبی را که موجب تغییر به ساختار بلوک میشود را حذف کرد.
تولید اتومات بلوک سبک بتنی
در این صنعت بهترین راه سرمایهگذاری برای رسیدن به سود مناسب استفاده از تجهیزات اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک است چون با توجه به افزایش روند تولید میتوان هزینههای تولید را با تیراژ کاهش داد. این درحالی است که با استفاده از این تجهیزات میتوان به استانداردهای موردنیاز دست یافت تا در صنعت جایگاه مناسبتری برای سرمایهگذار ایجاد شود.
مقدار مصالح موردنیاز برای تولید یک مترمکعب بلوک سبک
- سیمان ۲۵۰ – ۳۰۰ کیلوگرم در هر مترمکعب
- ماسهبادی (ریگ) یا میکرو سیلیس ٣٠٠ کیلوگرم در هر مترمکعب
- ماده حجم دهنده در هر مترمکعب برای بلوک NAAC مبلغ فوم ۲۵۰۰ تومان و برای clc پودر آلومینیوم مبلغ ۱۰ هزار تومان
- هزینه نیروی کار گری برای هر مترمکعب ۶۰۰۰ تومان است (در نظر داشته باشید که هرچه میزان تولید در یک نوبت یعنی ۸ ساعت بیشتر باشد هزینههای تولید پایینتر خواهد امد)
نتیجه گیری
بلوک های بتنی یکی از مصالح پرکاربرد برای ساخت ساختمان ها هستند و روز به روز بر حجم و میزان استفاده از آن ها افزوده می شود. در این شرایط راه اندازی کارگاه بلوک زنی و تولید تیرچه و بلوک توجیه اقتصادی مناسبی دارد چرا که میزان تقاضا برای بلوکهای سبک بتنی در حال افزایش است.
این شرایط باعث شده که بسیاری از سرمایه گذاران به فکر راه اندازی کارگاه بلوک زنی و تولید بلوک های سبک بتنی و تیرچه بیافتند و سرمایه خود را صرف تولید این محصولات کنند.
بهطور کلی سرمایهگذاری در زمینه تولید بلوکهای سیمانی آینده مناسبی برای سرمایهگذاران دارد و اگر بتوان در این زمینه اصول اقتصادی را رعایت کرد، نباید نگران رکود و البته اقتصادی بودن کار باشیم. (منظور از تولید اقتصادی حساب و کتاب کار نیست، بلکه میتوان به تولیدات هوشمند اشاره کرد.)