Site icon تی توجیهی

طرح توجیهی کاشت پسته

آموزش کاشت پسته بصورت کامل

طرح توجیهی کاشت پسته
در سالهای اخیر، تولید پسته با استفاده از دستاوردهای علمی روز و منابع سرشار آبی و خاکی در دره مرکزی ایالت کالیفرنیا عرصه رقابت را بر باغداران سخت کوش کرمانی تنگ نموده است. عمر طولانی درخت پسته، عدم امکان تبدیل باغات موجود به باغات مدرن و تخریب آبهای تحت الارضی در مناطق سنتی کاشت پسته ، تحول در امر باغداری پسته ایران را بیش از پیش ضروری می نماید.

این در حالی است که کشش بازار جهانی مصرف پسته به مراتب بیشتر از امکانات فعلی تولید در کرمان و کالیفرنیا بوده و هم اکنون قیمت فروش فله پسته کالیفرنیا در بازارهای جهانی در حدود سه برابر هزینه تولید آن می باشد.

خوشبختانه، بدلیل دوره طولانی سرمایه گذاری قبل از بهره برداری باغ پسته، رغبت گسترده ای به این سرمایه گذاری سودمند نزد کشورهای ثالث که طعم سود آن را نچشیده اند مشاهده نمی شود. البته سرمایه گذاری و افزایش تولید در کشورهایی چون ترکیه را باید به طور مداوم زیر نظر داشت.

هدف طرح

کاشت پسته علمی و به روز در ایران با آنکه سودآوری بسیار بالایی دارد، از یک سو مستلزم رعایت اصول علمی و تجربی مدرن باغریزی بوده و از سوی دیگر نیاز به سرمایه گذاری اولیه بیشتری نسبت به سرمایه گذاری در باغات سنتی موجود دارد. از این رو نوشته حاضر سه هدف اساسی را دنبال می کند:

  1. تشریح مشخصات لازم مکان مناسب جهت باغریزی در کشور
  2. ارائه طرح فنی باغریزی بر پایه آخرین دستاوردهای علمی و تجربی ایران و جهان
  3. عرضه اطلاعات اولیه مالی و ارائه چکیده طرح اقتصادی کاشت پسته به منظور ایجاد زمینه سرمایه گذاری مناسب توسط نهادها یا سرمایه گذاران روشن ضمیر جهت ایجاد باغات مدرن پسته در کشور.

البته توجه به این نکته ضروری است که حرکت بطرف تولید صنعتی پسته مستلزم ایجاد مراکز و بنگاههای پشتیبانی است که مسائلی چون تأمین نهال شناسنامه دار، برداشت مکانیزه و فرآوری پسته را بعهده گیرند.

انتخاب مکان مناسب برای کاشت پسته

از آنجا که درخت پسته درختی مقاوم می باشد، در بسیاری شرایط قابل کشت است. منتها هر چه شرایط و امکانات محلی که باغ در آن ایجاد می شود مناسب تر باشد هزینه های احداث و نگهداری باغ پسته کمتر و تولید محصول اقتصادی تر خواهد بود. شرایط مندرج در زیر بیانگر شرایط ایده آل کاشت درخت پسته می باشند.

احتمالاً در بسیاری موارد که فاصله اندکی با شرایط ایده آل دارند نیز امکان کشت اقتصادی پسته در مقایسه با کشت سایر محصولات کشاورزی وجود دارد که مطالعه اقتصادی آن بسته به شرایط خاص محل باید جداگانه صورت پذیرد. بطور کلی انتخاب مکان مناسب برای احداث باغ و کاشت درخت پسته بر سه پایه اقلیم، آب و زمین صورت می پذیرد:

1- اقلیم مناسب

بارندگی در فصل تلقیح (اوائل بهار) مانع گرده افشانی و تلقیح مناسب درختان توسط باد می شود. همچنین، بروز بارندگی در فصل برداشت (شهریور) جدا از صدمه زدن به کیفیت و بهداشت محصول باعث دشواری عملیات برداشت می شود. بارش تگرگ در هر زمان مخرب بوده و در فصل رشد می تواند باعث صدمه دیدن محصول همان سال و از بین رفتن محصول سال بعد گردد.

بروز طوفان یا بادهای شدید در زمان گرده افشانی، تلقیح درخت را با مشکل مواجه می کند. همچنین، وجود طوفان های فصلی رشد و تربیت درختان جوان را دشوار می سازد. طوفان های شنی در فصل رشد می تواند باعث آسیب درخت و محصول آن گردد.

بروز سرمای زیر صفر در طول فصل جوانه زنی یا رشد که منجر به یخ زدگی آب درون بافت های درخت شود، اعضاء رویشی و زایشی پدیدار شده بر روی درخت را از بین می برد؛ در صورتیکه سرما فرا تر از 4 درجه سانتیگراد زیر صفر رود محصول سال بعد نیز صدمه می بیند. سرمای زمستانه بسیار شدید در بعضی پایه ها می تواند باعث مرگ کامل درخت شود. حد دمای پایینی که عبور دمای هوا از آن باعث خشکیدگی و مرگ کامل درخت می شود بسته به نوع پایه درخت متفاوت است.

2- آب مورد نیاز

3- زمین مناسب

مصادیق مکان مناسب برای کاشت پسته

دشت های هموار واقع در غرب رشته کوه زاگرس، گرگان و ورامین از مناطق مستعد قابل مطالعه برای باغریزی پسته هستند. لازم است بررسی دقیقتری برای قطعی سازی لیست مناطق مستعد در داخل سرزمین پهناور ایران بعمل آید.

طرح فنی احداث باغ پسته

مساحت باغ 

کاشت درخت پسته حداقل 200 هکتار شامل 190 هکتار سطح زیر کشت پسته و 10 هکتار خیابان، میدان، ساختمان و تأسیسات. حداقل سطح زیر کشت بمنظور با صرفه شدن باغبانی و برداشت مکانیزه در نظر گرفته شده است. در صورت اشتراک در استفاده از ماشین آلات، در آینده ممکن است حداقل مساحت الگو تا 100 هکتار کاهش یابد. از آنجا که عمده آب مورد نیاز پسته در فصل بهار و تابستان به مصرف درخت می رسد.

در صورت وجود آب مازاد در پاییز و زمستان شاید بتوان با تخصیص سطح بیشتری زمین به کشت جو و یا گندم در کنار باغ پسته پرداخت. همچنین در سال های آغازین احداث باغ پسته نیاز آبی درختان جوان از درختان بالغ کمتر است و در صورت وجود آب مازاد در این دوران، می توان جهت پوشش بخشی از هزینه های باغریزی اقدام به کشت محصولات زراعی متناسب با میزان آب مازاد نمود.

روش آبیاری

قطره ای یک خط آبده است که از ابتدا اجرا می شود. اجرای خط دوم در سوی دیگر درختان در سال هفتم صورت می پذیرد.

پایه و نهال

برای کاشت نهال از بذر پسته بادامی (از گونه های با رشد زیاد و شاخه های قوی از قبیل سبز پسته نوق معروف به باقرآبادی، کریم آبادی و سفید پسته مه ولات) استفاده شود. پرورش نهال در گلخانه نزدیک محل باغ و سپس حمل بیجه یک تا دو ساله به تناسب رشد نهال به باغ صورت می گیرد.

پیوند ماده

پیوندهای قابل توصیه، اکبری برای مناطق دارای سرمای زمستانه زیاد (بالغ بر 1200 ساعت) و احمدآقایی (حداقل نیاز سرمایی 800 ساعت در زمستان) برای سایر مناطق می باشد. تأمین پیوندک با پیش بینی قبلی و عقد قرارداد در زمستان سال قبل از پیوندزنی ممکن می باشد. پیوندزنی روی بیجه سه یا چهارساله انجام می شود.

پیوند نر

باید متناسب با پیوند ماده انتخابی از نظر زمان گلدهی مورد ارزیابی و انتخاب قرار گیرد.

فواصل و تعداد درختان

در کاشت درخت پسته فواصل و تعداد درختان باید بصورت ستونی 6 متر، روی ردیف 4,5 متر معادل 370 اصله در هکتار.

نحوه برداشت

قابلیت برداشت مکانیزه باید هدفگیری شود. ممکن است در شروع، برداشت غیر مکانیزه سامان داده شود.

مقدار برداشت

برای باغ بالغ، متوسط 2,400 کیلوگرم پسته خشک در هکتار بدون در نظر گرفتن کاهش برداشت ناشی از سرمازدگی بهاره فرض می شود. در صورت وجود خطر سرمازدگی، این ریسک با بیمه سرمازدگی باید پوشش داده شود. فرض می شود برداشت از پنج سال پس از اولین نوبت پیوندزنی آغاز شده و ظرف 8 سال پس از اولین برداشت به مقدار برداشت نامی می رسد.

نحوه فروش محصول

بصورت تر بارگیری شده داخل کمپرسی در محل باغ.

عمر باغ

حداقل 50 سال البته با هرس شدید و جوانسازی در رفسنجان از باغات 80 ساله برداشت بسیار مطلوب صورت می گیرد.

 

فرضیات اقتصادی طرح کاشت پسته

واحد پول

دلار آمریکا. بعلت آنکه قیمت فروش پسته در بازار بین المللی به دلار تعیین شده و نرخ ریالی آن متأثر از سلیقه و سیاست دولتمردان در تعیین نرخ برابری ریال در برابر دلار آمریکا است، محاسبات اقتصادی این طرح بر پایه دلار آمریکا انجام شده است. نرخ هزینه فرصت سرمایه 5 درصد دلاری سالانه.

اقلام سرمایه گذاری

زمین، حق امتیاز استفاده از آب، ساختمان، مخازن و پمپ سوخت، ماشین آلات باغی، ابزار و آلات باغی و تعمیراتی و باغریزی. توجه به این نکته لازم است که علیرغم در نظر گرفته شدن هزینه سرمایه گذاری روی زمین و حق امتیاز استفاده از آب در مطالعه اقتصادی حاضر، این اقلام در مناطق جدید هدف این طرح (بر خلاف مناطق سنتی پسته کاری چون رفسنجان) مشمول استهلاک نمی شوند. همچنین در مطالعه حاضر سرمایه گذاری جهت خرید ماشین آلات برداشت بدلیل آنکه برای تنها یک باغ 200 هکتاری به صرفه نمی باشد مد نظر قرار نگرفته. اما در صورت سرمایه گذاری مشترک چند واحد مشابه در خرید ماشین آلات برداشت مناسب، هزینه پسته چینی کاهش قابل توجهی خواهد یافت.

قیمت زمین

1000 دلار برای هر هکتار

قیمت آب

فرض شده از آب پشت سد استفاده می شود. حق امتیاز استفاده به ازاء هر متر مکعب در سال، 10 سنت و هزینه مصرف هر متر مکعب 2/5 سنت تحویل به تلمبه خانه شبکه قطره ای در نظر گرفته شده است.

تأسیسات آبیاری قطره ای

4,000 دلار برای هر هکتار است که در مطالعه حاضر مطابق روال موجود فرض شده 85 درصد آن از محل وام های بلاعوض دولتی تأمین شود. بنابراین، هزینه تأسیسات آبیاری قطره ای مبلغ 600 دلار برای هر هکتار در نظر گرفته شده است. 85 درصد هزینه در سال اول و 15 درصد باقیمانده با نصب لوله های آبده در سمت دیگر هر ردیف درخت در سال هفتم انجام می شود.

هزینه تأمین هر اصله نهال

یک و نیم دلار با احتساب هزینه تحویل در محل می باشد.

هزینه برداشت

با فرض عدم امکان تأمین ماشین آلات مخصوص پسته چینی، هزینه برداشت کارگری 45 سنت به ازاء هر کیلو پسته خشک (معادل 15 سنت به ازاء هر کیلو پسته تر) در نظر گرفته شده است. اما اساساً یکی از انگیزه های اصلی طرح حاضر ایجاد امکان برداشت مکانیزه است که باید نحوه تأمین ماشین آلات مورد نیاز بررسی شود.

هزینه آزمایش، مشاوره و مدیریت

250 دلار به ازاء هر هکتار در هر سال. هزینه های آزمایش، مشاوره و مدیریت در مزارع پسته می باشد.

فروش محصول

در مطالعه اقتصادى حاضر از امکان کاشت پسته و فروش محصولات زراعى در کنار پسته صرف نظر شده است. نرخ فروش محصول 10 دلار به ازاء هر کیلو پسته خشک درهم به نرخ ثابت فرض شده است.

جهت سفارش طرح توجیهی احداث باغ پسته برای دریافت وام و مجوز با شماره : 09056370500 تماس بگیرید.

لطفا به این مطلب امتیاز دهید:

امتیاز کاربر: 4.8 ( 2 نتایج)