طرح توجیهی فروش پوست خشکبار
طرح توجیهی فروش پوست خشکبار
شغل نوپایی را به شما معرفی می کنیم که از شنیدن آن هیجان زده خواهید شد! فروش پوست پسته، گردو، بادام و فندوق. تازه در کنار آن فروش هسته خرما و هسته زردآلو هم جواب میدهد. چگونگی ورود به این شغل هیجان انگیز بستگی به اطلاعات و ارتباطات شما دارد.
برای مثال اگر بتوانید با کارخانه های فرآوری خشکبار ارتباط خوبی برقرار کنید و ضایعات آنها را به قیمت مناسب بخرید، این کسب و کار برای شما سود خوبی به همراه خواهد داشت.
گرچه فروش این پوستها را می شود با اندک سرمایه ای هم شروع کرد اما اگر در اول کار بتوانید یک کارگاه کوچک آسیاب هم راه اندازی کنید آنوقت ماهی بیش از هشت میلیون تومان درآمد خواهید داشت. برای اینکه اطلاعات بیشتری را از این شغل در اختیار شما قرار دهیم با جواد علیزاده ابداع کننده این کسب و کار به گفت و گو نشستیم.
بازار پوست خشکبار
شاید تا امروز کسب و کار فروش پوست پسته، بادام، گردو، فندوق، هسته زردآلو و هسته خرما به گوشتان نخورده باشد. افرادی هستند که این پوستها و ضایعات را جمع کرده و صادر میکنند، گاهی هم آنها را به تولید کنندگان کربن اکتیو، خوراک دام و کسانی که کارهای مربوط به حفاری انجام میدهند می فروشند.
این شغل نه خیلی به تجهیزات و لوازم عجیب و غریب نیاز دارد و نه تحصیلات و آموزش خاصی را می طلبد. تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که با کارخانههای تولید خشکبار و مصرف کنندگان این نوع خوراکیها ارتباط برقرار کنید.
جواد علیزاده یکی از افرادی است که شغلش جمع آوری، فروش و صادرات همین پوستها است. او جزو اولین آدمهایی است که این کسب و کار را راه اندازی کرده است : «من سالهاست که با کارخانههای فرآوری مغزهای مختلف از جمله پسته، بادام و گردو در ارتباط هستم.
قبلا در بخش فروش کار می کردم اما حالا فعالیت دیگری هم دارم و آن صادرات و فروش پوست خشکبار است. به عبارتی ضایعات کارخانههای فرآوری خشکبار را میفروشم و از این راه پول در میآورم.
راستش را بخواهید جرقه راه اندازی این کسب و کار زمانی خورد که اولین بار یک شرکت ترکیه ای سراغ ما آمد و کل بار ضایعات کارخانه را خرید. بعد از آن فهمیدیم این پوستها کارایی های مختلفی دارد آنقدر که کشورهای خارجی به راحتی آنها را خریداری می کنند و باید بگویم برایش سر و دست هم می شکنند. این شد که بازار پوست پسته، بادام، گردو و فندوق را در دست گرفتیم.»
صادرات پوست پسته و گردو
انواع پوست خشکبار جزو ضایعات کارخانههای بسته بندی و فرآوری این خوراکی ها به حساب میآید. چنین ضایعاتی در ایران بعد از جمع آوری یک راست به کارخانههای تولید خوراک دام می روند، البته در صنعت حفاری هم از آنها بهره می برند. اما بیشتر آنها به کشورهای ترکیه و چین صادر می شود.
در آنجا از این پوستها در تنورهای نانوایی، موتورخانههای مکان های عمومی نظیر هتل ها و دانشگاه ها و تولید کف پوش و لمینیت استفاده می شود. بنابراین صادر کردن این پوستهای سود آور، خیلی جواب میدهد به شرطی که راه صادرات آن را بلد باشید:« از آن جا که برای صادر کردن و فروش انواع پوستها مجوز خاصی لازم نیست صادرات این محصول راحت است.
این کسب و کار خیلی جدید است برای همین هنوز مجوز خاصی برایش تعریف نشده. فقط کافی است که خریداران این ضایعات را بشناسید و بتوانید با آنها ارتباط برقرار کنید. در رابطه با چگونگی صادرات هم باید بگویم این محصولات یا مستقیم برای مشتری مورد نظر ارسال میشود یا به دست صادر کنندهها سپرده می شود.»
آرد پوست خشکبار
برای اینکه بتوانید پوست بادام، پسته و گردو را بفروشید نیاز به تجهیزات سادهای دارید. البته تهیه این تجهیزات بستگی به این دارد که مشتریان شما این پوستها را چگونه و برای چه کاری می خرند:« اغلب، انواع پوستها برای فروش داخل گونیهایی بسته بندی شده و برای مشتری ارسال میشود.
اما عده ای از مشتریان ما این محصولات را به صورت پودر خریداری می کنند برای همین اگر بخواهید در این کار حرفهای عمل کنید به یک کارگاه که دستگاه آسیاب در آن قرار می گیرد نیاز دارید. اگر توانایی خرید دستگاه آسیاب را ندارید میتوانید با کارگاههایی که این دستگاه ها را دارند همکاری کنید.
شما مبلغی بابت دستمزد به صاحب چنین کارگاههایی می پردازید و آنها این پوستها را آسیاب کرده و پودری شبیه آرد سفید به شما تحویل می دهند. اما اگر تصمیم دارید برای خودتان یک دستگاه آسیاب بخرید و با خیال راحتتری به این کار مشغول شوید باید بگویم خرید این دستگاه برای شما ۳۰ تا ۳۵ میلیون تومان هزینه بر میدارد».
کارگاهی در شهرهای مرزی
در این بخش سراغ کارگاه آسیاب مورد نظر میرویم. وقتی کسی چنین کارگاهی راه اندازی کند یعنی از صفر تا صد سود این کسب و کار را به خودش اختصاص داده است. چنین کارگاه آسیابی به چند کارگر نیاز دارد.
البته باید بگویم قبل از اینکه تصمیم بگیرید چراغ کارگاه را روشن کنید، به موقعیت مکانی جایی که قرار است این پوستها در آن آسیاب شود توجه ویژهای داشته باشید:« برای اینکه چرخ کارگاه آسیاب شما خوب بچرخد به دو یا سه کارگر ساده نیاز دارید.
این افراد از مرحله ای که پوستها وارد آسیاب میشود تا زمانی که پودر سفید بیرون میریزد به این کار نظارت میکنند. گذشته از آن زمانی که شما می خواهید چنین کارگاهی راه اندازی کنید باید به موقعیت مکانی آن هم توجه کنید.
برای اینکه محصولات شما بیشتر صادر شود بهترین جا برای راه اندازی کارگاه، شهرهای مرزی است. در این صورت هزینههای حمل و نقل شما کاهش پیدا میکند و میتوانید بیشتر سود کنید. در این کسب و کار هر چقدر بتوانید هزینههای حمل و نقل را به حداقل برسانید بیشتر به نفعتان است.»
معرفی کارهای جذاب با پوست خشکبار
درست است که شما می توانید پوست پسته و گردو را بفروشید اما در رابطه با این دو محصول لازم است کمی دقیق تر عمل کنید. پوست پسته و گردو به دو قسمت تبدیل می شود. یکی پوسته نازک و دیگری پوست چوبی. در گردو اغلب روی پوست سبز یا نازک زیاد مانور نمی دهند.
چرا که برای خشک کردن آن باید تجهیزات و ابزار خاصی را از کشورهای خارجی وارد کنید. با این حال این پوستها برای تهیه رنگ طبیعی و زغال به مشتریان فروخته میشود : «پوست چوبی گردو معمولا به دو سایز ریز و درشت آسیاب شده و دانه بندی می شود.
سایزهای ریز به کربن سازیها و کارگاه های زغال سازی فروخته می شود و مشتری سایزهای بزرگتر شرکتهای حفاری هستند. اما در رابطه با پوست پسته ماجرا کمی متفاوت تر است. پوستهای نازک پسته سرند و دانه چینی می شوند بعد از آن درون بسته هایی قرار می گیرند در این مرحله ما به آن پودر سایز صفر می گوییم.
این پودر شبیه آرد گندم است. آنها معمولا برای خوراک دام و طیور استفاده می شوند. علاوه بر آن پوست استخوانی پسته بعد از دانه بندی برای تولید زغال یا ساخت آتل به مقصد مورد نظر ارسال می شود. در کل استفادههای زیادی از پوستهای استخوانی خشکبار می شود. اما چنین کسب و کارهایی هنوز در دست تحقیق و بررسی است. کسانی که بتوانند برای اولین بار این کارها را راه اندازی و معرفی کنند برد کرده اند».
هسته خرما و هسته زردآلو، خریداریم
هسته خرما و هسته زردآلو هم جزو ضایعاتی است که فروخته میشود. نوع فروش هر کدام از این هستهها با یکدیگر متفاوت است. هسته خرما برای خوراک دام و تولید کربن اکتیو وارد دستگاه های آسیاب می شود و هسته زردآلو به ترکیه صادر می شود : «برای صادرات پوسته خشک ما باید هسته ها را یکی یکی درون دستگاه مخصوصی بشکنیم،
سپس مغزهای هسته زردآلو جدا میشود در آب نمک خوابانده می شود و پوست های خشک هم به برای صادرات به ترکیه بسته بندی میشود. در ترکیه از این هستهها به عنوان سوخت استفاده می کنند. اما گیر آوردن هستههای زردآلو کار چندان آسانی نیست.
شما باید با کارخانه های کمپوت سازی و یا کارخانههایی که تولید برگههای زرد آلو دارند ارتباط برقرار کنید. مصرف کنندههای خانگی هم می توانند این هستهها را به صورت کیلویی به ما بفروشند. اگر بتوانید هستههای زردآلو را بخرید و برای فروش آماده کنید سود بیشتر و بهتری خواهید برد.
چرا که این محصول خواهان زیادی در کشور ترکیه دارد و روی دستتان نمیماند. در رابطه با هسته خرما هم باید اشاره کنم که مشتریان این هسته ها را تنها به صورت پودر شده خریداری میکنند.
بنابراین این محصولات بعد از آسیاب به کارگاه های تولید کربن اکتیو و کارخانه های تولید خوراک دام فرستاده میشود». سود حاصل از فروش پوستهای خشکبار به خصوص پوست گردو و پسته قابل قبول است، آنقدر که شما از فروش آنها هیجان زده خواهید شد.
پوستهای هشت میلیون تومانی
در این قسمت طبق قرار همیشگی مان، میزان سود حاصل از فروش پوست خشکبار به صورت پودر محاسبه میشود. در کنار آن ما همراه با آقای علیزاده میزان سرمایه اولیه ای که شما برای راه اندازی چنین کسب و کاری لازم دارید را هم حساب کردیم. اگر بخواهید چنین کارگاهی راه اندازی کنید،
قبل از هرکاری باید هزینه خرید آسیاب که در متن به آن اشاره کردیم را مد نظر بگیرید. میماند هزینه خرید این پوستهای هیجان انگیز از کارخانههای فرآوری خشکبار:« این پوستها به قیمتهای متفاوتی فروخته میشود. هر تن از آنها بین ۲۰ تا ۸۰ هزار تومان خریداری میشود. این پوستها وقتی مرحلهی بسته بندی را پشت سر گذاشتند بار گیری میشوند و برای مشتری فرستاده میشود.
ما به صورت میانگین هر تن را درحدود ۴۰ هزار تومان خریداری میکنیم و ۱۴۰ هزار تومان میفروشیم. اما فروش روزانهی ما یک تن، دو تن نیست. روزانه بین ۵۰ تا ۷۰ تن جنس در کارگاههای ما بارگیری میشود. اگر بازار خوب باشد این عدد زیادتر هم میشود.
گرچه این محصولات ارزش کمی دارند اما اگرروزانه به مقدار زیاد آنها را بفروشید در ماه حداقل هشت میلیون تومان درآمد خواهید داشت. البته این عدد بستگی به تلاش و فعالیتهای شما هم دارد. توانایی شما در جذب مشتری تعیین میکند در این کار چند مرده حلاج هستید.»
مهمترین نکات برای نگهداری پوست خشکبار
نگهداری نادرست خشکبار در فضای گرم و مرطوب، باعث آفت زدگی و رشد قارچ سمی مانند آفلا توکسین (Afla Toxin) میشود، که برخی از انواع آن کشنده است.
زیان این قارچ برای سلامت انسان به اندازه ای است که اتحادیه اروپا مقدار بالاتر از دو میکروگرم قارچ آفلاتوکسین در یک کیلوگرم (دو بخش آفلاتوکسین در یک میلیارد بخش محصول پسته) پسته را غیر مجاز اعلام کرده و از واردات آن جلوگیری میکند.
بستهبندی نامناسب، نگهداری و انتقال در محیط های گرم و مرطوب کیفیت این محصولات با ارزش را کاهش میدهد. بنابراین برای جلوگیری از رشد این قارچها لازم است شرایط نگهداری پوست خشکبار و مخصوصا پودر حاصل از فرآوری آنها، باید استاندارد بوده و انتقال، فرآوری، بستهبندی و انبارداری در شرایط دمايی مطلوب و در محیط بهداشتی و عاری از هرگونه رطوبت انجام پذیرد.
واحد معمولی تولید پوست خشکبار هم میشه راه اندازی کرد؟