امروزه کمتر کسی را می بینید که حداقل یکبار به باشگاه بدنسازی نرفته باشد تمام جوانان چه پسر و دختر علاقه زیادی به ورزش بدنسازی و فیتنس دارند. در نتیجه شاهد باشگاههای زنانه و مردانه زیادی هستیم. البته باشگاههای مختلط در ایران جایی ندارد.
طرح توجیهی راه اندازی باشگاه بدنسازی
افزایش جمعیت و توسعه شهرها که با صنعتی شدن همراه شده، افزایش آلودگی هوا و کم شدن فضای سبز را نیز به دنبال داشته است؛ موضوعی که این روزها جوانان را به سمت باشگاه های بدنسازی سوق داده است، به همین دلیل با سرمایه گذاری 2 میلیارد تومانی برای یک باشگاه بدنسازی می توان روزانه حداقل مهمان 100 ورزشکار بود،
حال اینکه چقدر درآمد دارد به میزان شهریه آن بستگی دارد، به گونه ای که برخی از باشگاه ها در مناطق شمال شهر روزانه بین 15 تا 20 هزار تومان ورودی می گیرند گرچه هر قدر به سمت جنوب شهر حرکت کنید میزان شهریه کاهش می یابد اما به دلیل استهلاک پایین این تجهیزات، بازگشت سرمایه به صرفه است،
به طوری که پیش بینی می شود با هزینه 2 میلیاردی در منطقه متوسط با شهریه ماهانه 400 هزار تومان در مدت سه سال بتواند تمام سرمایه خود را بازگرداند، گرچه می توان با ارائه خدمات اضافی همچون برنامه تمرینی و ماساژ، درآمد را بدون هزینه استهلاک چند برابر کرد.
باشگاه بدنسازی به عنوان یکی از کسبوکارهای نسبتا نوپا و جوان کشور چند سالی است که با تمام کاستیها همچنان بر مدار موفقیت قرار گرفته و نسبت موفقیت آن به شکست چندین برابر است. گزارش پیش رو وضعیت این باشگاهها را از نظر پلن کسب و کار بررسی میکند.
در سال های اخیر به دلیل ماشینی شدن زندگی، بیماری های ناشی از کم تحرکی توسعه یافته و پزشکان هموار شهروندان را به ورزش توصیه می کنند و همین عامل منجر به افزایش ورزش های سالنی شده و توجیهی برای سرمایه گذاری در این بخش است.
مجوزهای لازم
برای راه اندازی باشگاه بدنسازی در وهله اول نیاز به دریافت مجوز است.
شرایط دریافت مجوز :
- داشتن مدرک تحصیلی حداقل دیپلم
- موسس نباید دارای شغل دولتی باشد.
- تاهل یک الزام است.
- در صورت فعالیت باشگاه بدنسازی در دو بخش آقایان و بانوان حتما باید یکنفر به عنوان مدیر آقایان و یکنفر به عنوان مدیر بانوان انتخاب شود.
پس از طی این مراحل مدارک موردنظر باید تهیه شده و به اداره اماکن شهر مربوطه تحویل شود.
مهمترین مدارک موردنیاز برای مجوز :
- تعیین نام باشگاه
- تکمیل فرم تاسیس ارائه شده از سوی اماکن
- کروکی محل باشگاه بدنسازی
- آرم و مهر باشگاه
- کارت پایان خدمت
- گواهی عدم سوء پیشینه
- گواهی عدم اعتیاد
- تعهدنامه فدراسیون پزشکی
- مدرک مربیگری
- و …
پس از تکمیل و ارائه مدارک و فرمهای مورد نظر اداره اماکن نسبت به احراز صلاحیت اقدام کرده و حدود یک ماه تا ۴۵ روز دیگر مجوز لازم صادر می شود. اما راه اندازی باشگاه بدنسازی تنها به داشتن مجوز نیست. بلکه باید ملزومات مورد نظر هم تهیه شود. برای تهیه ملزومات نیاز به بررسی میزان سرمایه اولیه و چگونگی تخصیص آن در مراحل مختلف است.
سرمایه اولیه طرح
بررسی میزان سرمایه اولیه برای راه اندازی این باشگاه ها : این سرمایه در چه بخشهایی هزینه میشود؟ تجهیزات موردنیاز این کسبوکار چه میزان از سرمایه را از آن خود میکنند؟ مجید محبی صاحب یک باشگاه بدنسازی در افسریه تهران میگوید: «باشگاهها از نظر کیفی، کمی، موقعیت جغرافیایی، تجهیزات و امکانات به دسته های مختلفی تقسیم میشود.
باشگاههای کوچک محلی که بیشتر در محلههای قدیمی و شهرستانها فعالیت میکنند از نظر مساحت بین ۶۰ تا ۷۰ متر هستند و از نظر تجهیزات بسیار مختصر و اندک عمل میکنند. برای راهاندازی چنین باشگاهی نهایتا ۵۰ میلیون تومان هزینه میشود.
به عبارتی تجهیزات نهایتا ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان و مابقی هم برای ودیعه ملک تخصیص پیدا میکند. باشگاههایی هم هستند که در مراکز شهر تهران و شهرستانهای بزرگ با ۳۰ تا ۴۰ درصد هزینههای باشگاههای بزرگ راهاندازی میشوند و نسبتا درآمدزایی مناسبی دارند.
ورودی این باشگاهها در شهرستانها بین ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان و در تهران بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان است. با توجه به اینکه امکانات ویژهای در این باشگاهها وجود ندارد نهایتا ۲ یا ۳ هزار تومان بر مبلغ ورودی اضافه میشود. در این باشگاهها مشتریان ثابت نهایتا در ماه ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان هزینه می کنند.
در بهترین حالت سود این باشگاهها پس از کسر تمامی هزینهها بین دو و نیم تا سه میلیون تومان است. تجهیزات مورد نیاز باشگاههای کوچک محلی عبارت است از دو تا سه تردمیل که هر کدام بین ۲ تا ۳ میلیون بسته میزان امکانات خریداری میشوند. چند وزنه که نهایتا مجموع وزنهها ۲ میلیون تومان هزینه دارد.
به گفته وی: «دسته دوم باشگاهها بسیار متفاوت هستند؛ ورودی این باشگاهها از ۳۰ هزار تومان شروع شده حتی به ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان هم میرسد. این باشگاهها به تمامی امکانات مجهز بوده و در کمترین حالت یک مشتری برای هر جلسه ۸۰ تا ۹۰ هزار تومان هزینه میکند. باشگاه بدنسازی در برخی مواقع به آرایشگاه و حمام هم مجهز هستند.
برای تجهیز چنین باشگاهی فضا بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ متر است. همچنین هشت تا ده تردمیل با کف قیمتی ۱۰ میلیون تومان خریداری میشود. دو تا سه دستگاه پرس سینه هر کدام با قیمت متوسط چهار میلیون تومان، دو عدد دستگاه دراز و نشست با قیمت متوسط ۱۸۰ هزار تومان، دو عدد ویبراتور لاغری به قیمت یک تا یک و نیم میلیون تومان است.
همچنین انواع دمبلها با کف قیمتی ۱۰۰ هزار تومان، سه عدد دستگاه بدنسازی چندکار و سیمکش به قیمت ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان، دو عدد دستگاه تحریک کننده عضلانی به قیمت ۵۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان و … تجهیزات مورد نیاز یک باشگاه بزرگ است. برای راهاندازی چنین باشگاهی به دلیل موقعیت جغرافیایی و تجهیزات و امکانات مورد نظر حدود یک میلیارد تومان سرمایه مورد نیاز است.
وی تاکید میکند: «البته باشگاههایی هم هستند که در مراکز شهر تهران و شهرستانهای بزرگ با ۳۰ تا ۴۰ درصد هزینههای باشگاههای بزرگ راهاندازی میشوند و نسبتا درآمدزایی مناسبی دارند.
تجهیزات مورد نیاز این باشگاهها نهایتا ۱۰۰ میلیون تومان هزینه دارد و برای تامین ملک موردنظر باید حدود ۱۰۰ میلیون تومان در نظر گرفت.» راهاندازی این باشگاه ها آنچنان هم که به نظر میرسد آسان نیست پس از تهیه ملزومات باید موانع این کسب و کار را شناسایی کرد.
اشتغالزایی
میزان اشتغالزایی این کسبوکار چقدر است؟ این کسبوکار برای چند نفر و چگونه اشتغالزایی میکند؟ حاشیه سود آن چقدر است؟ مهران صمصامی مدیر یک باشگاه بدنسازی در محدوده میدان راه آهن میگوید: «باشگاه های بزرگ حاشیه سود بیشتری نسبت به باشگاههای کوچک دارند.
با توجه به خدماتی که در این باشگاهها ارائه میشود مشتریان گردش مالی بیشتری را در این اماکن ایجاد میکنند. یک باشگاه در محدوده راه آهن روزانه نهایتا ۵۰ مشتری دارد که در بهترین حالت هر مشتری ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان پرداخت میکند.
به گفته وی: «باشگاههای بزرگ با مساحت بالا بیشترین درآمد خود را از خدمات به دست میآورند. این باشگاه ها که بیشتر در محدودههای شمال شهر فعال هستند، روزانه بین ۵ تا ۷ میلیون درآمد دارند، که حاشیه سود این گردش مالی بیش از ۶۰ درصد است.
در بیشتر باشگاهها فروش مکمل غذایی، خدمات آرایشی و حتی خدمات مشاورهای یک منبع درآمدی بسیار عالی به شمار میرود. یک باشگاه بزرگ و مجهز باید دارای دو تا سه مربی باشد.در این باشگاهها حتما یک مسئول نظافت و خدمات فعالیت میکند. یک نفر به عنوان مدیر و یک نفر به عنوان صندوقدار حضور دارند.
البته سالندار هم وظیفه رسیدگی به مشتریان و ارائه خدمات به آنها را دارد. در برخی سالنها هم دو نفر وظیفه ماساژ را بر عهده دارند که تعداد این سالنها بسیار اندک است.»وی تصریح میکند: «با توجه به اینکه میزان استفاده آقایان در ساعتهای منتهی به شب بیشتر از صبح است.
بیشتر سالنها شیفت صبح را به خانمها اختصاص میدهند. اما میزان مشتریان خانم حتی ۳۰ درصد شیفیت آقایان هم نیست و میزان استقبال بانوان از باشگاههای بدنسازی بسیار اندک است به همین دلیل راهاندازی یک سالن اختصاصی و مجزا برای خانمها چندان به صرفه نیست.»
ارائه خدمات زمینه افزایش درآمد
خیلی از باشگاه های بدنسازی به دلیل مزیت هایی چون داشتن جکوزی، سونا و … توانسته اند تعداد زیادی از ورزشکاران را جذب کنند، گرچه هزینه ارائه خدمات به شهریه اضافه شده اما این موضوع نه تنها منجر به کاهش مشتریان آنها نشده، بلکه زمینه حضور بیشتر مشتریان را فراهم کرده است.
مدیر باشگاه بدنسازی هرکول با نگاهی به افزایش درآمد باشگاه و ایجاد شرایط اختصاصی تصریح کرد: زمانی که یک باشگاه با قیمت کمتر مشتریان بیشتری را جذب می کند درآمد بیشتری خواهد داشت، اما در کنار آن با استهلاک بیشتر تجهیزات روبه رو خواهد شد که با توجه به گران بودن آن به نظر می رسد هزینه تجهیز مجدد بالا خواهد رفت،
به همین دلیل درآمدزایی با خدمات باشگاهی همچون برنامه های تمرینی، مربیان مجرب و حتی سونا و… علاوه بر اختصاصی کردن باشگاه و افزایش شهریه، میزان استهلاک تجهیزات را کاهش می دهد، زیرا روزانه مشتریان کمتری مراجعه می کنند و در مقابل هزینه بیشتر از آنها دریافت می شود.
رضا میررضایی با اشاره به اینکه کافی شاپ و اغذیه می تواند زمینه جذب مشتریان را بیشتر کند، اضافه کرد: خیلی از ورزشکاران حرفه ای به دلیل تمرینات سنگین در پایان ورزش به خرید خوراکی تمایل دارند. وقتی یک باشگاه از چنین خدماتی برخوردار نباشد یک امتیاز منفی است، به همین دلیل باید با فراهم کردن اغذیه سالم، ورزشکاران حرفه ای را به باشگاه جذب کرد.
البته خدمات زیادی هست که می تواند برای مشتریان اولویت داشته باشد اما با توجه به هزینه ای که نزدیک به 2 میلیارد در نظر گرفته شده به نظر می رسد یک کادر پزشکی هم برای جلوگیری از آسیب های ورزشی نیاز است، گرچه این گروه با ارائه خدمات ماساژ های ورزشی می تواند درآمدزایی مجزایی را برای باشگاه به ارمغان بیاورد.
با توجه به اهمیتی که هم اکنون افراد جامعه به سلامت جسمی خود می دهند و به نوعی ارزش اجتماعی تبدیل شده به نظر می رسد ارائه مشاوره های لاغری و روش های کار با وزنه می تواند درآمدزایی باشگاه های ورزشی را بیشتر کند. در واقع باشگاه ها به صورت محلی و منطقه ای ورزشکاران را جذب می کنند.
به همین دلیل رقیب آنها تنها باشگاه های آن منطقه است که اگر در زمان راه اندازی امکانات آن باشگاه ها را بررسی و زمینه ارائه خدمات بیشتر را فراهم کنند، به طور قطع درآمد بیشتری را با ثبت نام از مشتریان اختصاصی به جیب خواهند زد.