درهر صورت رکود اقتصادی حقیقتی انکارناپذیر است و تمام جهان را فرا گرفته است. ما در این شرایط دو گزینه داریم : خود را در گروه بازنده ها ببینیم، ناامید شویم، فعالیت های ارزشمند را متوقف کنیم و مرتب از شرایط نامناسب گلایه و شکایت کنیم و سرانجام منتظر نابودی کسب و کارمان باشیم.
گزینه دوم آن است که بهانه گرفتن را برای خودمان ممنوع کنیم، به جای شِکوه و شکایت همواره این سوال را از خود بپرسیم در دوران رکود اقتصادی چه کاری می توان انجام داد و چگونه می توان رشد کرد ، سپس دست به کار شویم و هر کار ممکن برای بهتر شدن شرایط کسب و کارمان انجام دهیم. در ادامه مقاله به ۷ نکته مشخص می پردازیم که اجرای آنها می تواند درآمد ما را چندین برابر کند:
1. برای کارهای مهم و غیرفوری وقت اختصاص دهید
شاید اغراق نباشد بگویم هر روز با مدیرانی برخورد میکنم که به هیچ وجه وقت ندارند! آنها می دانند باید مشکلات اساسی کارشان را حل کنند. ولی وقت ندارند! آنها می دانند یکی کارکنانشان به مجموعه لطمه وارد می کند و حتی انگیزه دیگر کارکنان را هم از بین می برد. ولی وقت ندارند!
اگر وقت داشتند یک فرد مناسب را استخدام می کردند. آنها در مجلات تبلیغ می کنند، ولی وقت ندارند! اگر وقت داشتند، یک طرح خوب و متن مناسب تهیه می کردند. چطور ممکن است مدیر برای چنین کارهای مهمی و در شرایط رکود اقتصادی وقت نداشته باشد؟ چون وقتش با کارهای بسیار پیش پا افتاده تر پر شده است.
۲. در افراد تیم خود تجدید نظر کنید
مجموعه ای از کارمندان معمولی با توانایی های معمولی، کسب وکاری معمولی را شکل می دهند. برای داشتن کسب و کاری خارق العاده باید کارمندانی خارق العاده داشت. یک کارمند بسیار توانمند و باانگیزه شاید به اندازه مدیر و یا حتی بیش از او در توسعه کسب و کار تاثیر بگذارد.
برای ۱۰ برابر کردن فروش لازم است در تیم خود بازنگری کنیم. تیم باید از افرادی تشکیل شده باشد که بیش از حد معمول انگیزه دارند، خوشبین و مثبت هستند، عاشق یادگیری و پیشرفت هستند و مسئولیت تمام کارهای خود و حتی دیگران را به عهده می گیرند.
جیم کالینز در کتابش «از خوب به عالی » توضیح میدهد که یکی از رازهای شرکتهای جهشی آن است که در شرایطی که تحت فشار و رکود اقتصادی نیستند اقدام به استخدام افراد مناسب می کنند. نکته جالب دیگر آن است که اغلب شرکتهای جهشی فرد را برای سِمتی خاص استخدام نمی کنند.
آنها فردی را استخدام می کنند که یک فعالیت اصلی دارد و باید در چند ماه دریابد چگونه و در کدام قسمت ها میتواند باعث رشد شرکت شود. شاید فردی که به عنوان منشی استخدام شده پس از مدتی دریابد میتواند بخش پشتیبانی را متحول کند. پس به او فرصت داده میشود توانایی های خود را محک بزند.
۳. استراتژی خود را تغییر دهید
اگر استراتژی مناسبی در شرایط رکود اقتصادی نداشته باشیم شاید انرژی و منابع زیادی تلف کنیم و نتیجه مناسبی از تلاش هایمان دریافت نکنیم. فرض کنید محصولی داریم و آنرا در شهرمان که شهری بسیار کوچک است عرضه می کنیم.
رقیبان بسیار زیادی داریم و شبانه روز تلاش می کنیم تا اثبات کنیم کار ما از رقیبان بسیار بهتر است. این عملیات فرسایشی ما را کاملا خسته و ناتوان کرده است. شاید با خود فکر می کنیم باید بیشتر تلاش کنم، یا به جای ۸ ساعت کار باید 10 ساعت کار کنم و بالاخره موفق خواهم شد.
شاید وقت و انرژی زیادی اختصاص دهید تا در بازاریابی که اشباع شده است محصول یا خدمتی را بفروشید. ولی اگر استراتژی خود را عوض کنید شاید بتوانید با منابع و امکانات کم به موفقیت های بسیار بزرگ تری برسید. مثلا شهر دیگری را در اطراف خود بیابید که متقاضیان بسیار بیشتری دارد و رقیبان بسیار کمتری در آنجا حضور دارند.
بنابرین استراتژی مناسب برای شما ورود سریع به بازاری جدید است که در آن مدعیان زیادی وجود ندارند. با تلاش بیشتر شاید نتوانید فروش خود را ۱۰ برابر کنید، ولی با انتخاب استراتژی مناسب این کار شاید امکان پذیر باشد.
۴. به دنبال مشتریان سخت و بزرگ باشید
ارل نایتینگل جمله بسیار جالبی دارد که جای تامل دارد. او می گوید: شاید در اطراف شما مشتری وجود داشته باشد که اگر بتوانید او را بیابید و قانع کنید که از شما خرید کند، هر خریدش بیشتر از کل فروش ماهانه شما باشد.
با بدتر شدن دوره رکود اقتصادی، فروش سخت تر شده است، ولی هنوز ثروتمندان زیادی وجود دارند که به راحتی قادرند خریدهای بزرگی انجام دهند. پس به دنبال مشتریان سخت و بزرگ باشید.
۵.یکی از نکات مهم در دوره رکود اقتصادی : از رسانه های بیشتری به صورت همزمان استفاده کنید
فردی در آمریکا همایش های بازاریابی بزرگی برگزار می کند که مبلغ ثبت نام آن ۱۰ هزار دلار است! او سالن ۱۰ هزار نفره را پر می کند. یکی از رازهای کارش آن است که از حدود ۴۰ رسانه مختلف بازاریابی برای تبلیغ همایش استفاده می کند. ما هم می توانیم در شرایط رکود اقتصادی از رسانه های همزمان بیشتری استفاده کنیم.
افراد عادت ها و سلیقه های متفاوتی دارند. اینترنت و روزنامه ، مجلات، رادیو، دیوار محل کارمان، کارت ویزیت، پاسخگوی خودکار تلفنی، نمایشگاه ها، همایش ها، بسته بندی محصولات، بیل بوردها، بنرهای تبلیغاتی، ایمیل، نرم افزارهای موبایل و … همگی می توانند به عنوان رسانه بازاریابی به کار روند.
۶. از مشارکت انتفاعی استفاده کنید
با مشارکت انتفاعی می توانیم افرادی را بیابیم که هرکدام می توانند فروش های زیادی ایجاد کنند. مشارکت انتفاعی یعنی همکاری دو یا چند نفر در یک فعالیت تجاری برای سهیم شدن در سود مشترک. هزاران نفر مانند شما وجود دارند که با صرف زمان و هزینه زیاد توانسته اند مشتریانی را به دست آورند.
شما می توانید از این فرصت استفاده کرده و با صاحبان کسب وکارهای دیگر، وارد معامله شوید. بنابراین، مشارکت انتفاعی باعث می شود از زمان، هزینه و امکانات دیگران استفاده کرده و محصول تان را بفروشید و دیگران نیز از این معامله سود ببرند.
۷. تخصصی تر کار کنید
تخصصی کار کردن باعث رشد سریع تر کسب و کارتان خواهد شد. بنابرین لازمه تخصصی کار کردن، حذف برخی از محصولات و خدمات کم سود یا دردسرساز است تا بتوانیم بر محصولات و خدمات سودآورتر و بهتر متمرکز شویم. هرچه دامنه فعالیت های خود را محدودتر کنید، تیم شما می تواند خدمات بهتر و تخصصی تری ارائه دهد.
در این تله نیافتید که همه چیز برای همگان باشید. شرایط رکود شاید بهترین فرصت است کار خود را محدودتر، تخصصی تر و عمیق تر سازیم. با جسارت تمام برخی از محصولات و خدمات را حذف کنیم و بر سودآورترین گزینه ها تمرکز کنیم.